Често задавани въпроси


Акаунт


В: Направих поръчка, но не получавам потвърждение на поръчката в моята електронна поща. Какво трябва да направя?

О .: Проверете папката си за спам и добавете нашия имейл адрес (sale@icellparts.eu) в списъка с контакти на имейл адреса ви, така че имейлите от нас няма да бъдат филтрирани в папка за спам. Ако не можете да намерите изображението изобщо, моля изпратете ни имейл с вашия имейл адрес и телефон, ние незабавно ще решим проблема.

 

В: Регистрирах профил с грешен имейл или исках да актуализирам имейл адреса на профила си. Какво трябва да направя?

О .: Моля, изпратете ни имейл с име, текущ имейл адрес и новия имейл адрес, който искате да използвате. Можем незабавно да потвърдим профила Ви и да го актуализираме.

Въпрос: Как да нулирам паролата за профила си и какво да правя, ако забравих регистрирания имейл адрес в профила си?

О .: Можете да зададете нова парола за профила си на страницата за вход. Просто въведете регистрирания имейл там, ще се появи съобщение "Забравена парола? Кликнете тук", просто кликнете върху нея и следвайте инструкциите на екрана.

 

В: Какво представлява бюлетинът iCellparts.co.uk?

О .: За да останете свързани и актуални с цялата информация, като специални оферти, нови продукти и новини от индустрията, се регистрирайте, за да получавате нашия бюлетин.

Можете да направите това чрез регистрация.

Плащане и поръчка

В: Откъде се доставят поръчките?

О: Всички поръчки се изпращат от София, България.

Също можете да дойдете да вземете вашият продукт от нашият магазин на ул. Пиротска 66, София.

 

В: Мога ли да отменя поръчката си?

О .: След като поръчката ви бъде обработена / потвърдена и изпратена по куриер, тя не може да бъде анулирана. Извиняваме се за евентуално неудобство, което това може да причини. След като получите поръчката си, моля свържете се с нас, за да оторизираме връщане, това ще ви позволи да върнете поръчката за възстановяване на сумата, ако стоката отговаря на условията на връщане. Ако имате въпроси, моля свържете се с нас на имейл: sale@icellparts.eu

 

В: Получената стока е счупена или дефектна. Как да я върна?

О .: Намерете инструкцията за подробности на "Правила за връщане",или просто се свържете с нас и ни известете своевременно, за да решим проблема незабавно.

 

В: Полученият продукт не е правилният!

О .: Ако по някакъв начин сте получили грешната част, ние се извиняваме за неудобството и искаме да знаете, че това се случва рядко. Ще ви дадем правилната част веднага, щомни известите. Ако обаче сте поръчали неправилната част, вие сте отговорни за това, да върнете безопасно в безупречно състояние даденият продукт. След като получим частта обратно и определим, че не е била използвана или повредена, ще ви изпратим новата част. Моля, уверете се, че поръчвате точната част за подмяна, необходима за поправяне на вашият iPhone.

 

В: Връщах някои дефектни части. Но след това бях известен, че не отговарят на изискванията. Защо?

Отговор: В рядки случай понякога гаранцията от страна на производителя е анулирана поради нанесени марки / повреди. Така че, особено за LCD дислейте, преди да го инсталирате в телефона, моля, свържете ЛЦД към телефона и първо го тествайте. Ако продуктът е дефектен или има някакъв проблем можете да го върнете, без да изгубите гаранцията. Ако тестът работи добре, можете да продължите да го инсталирате в телефона.

 

Технически

 

В: Какви са частите, които предлагате?

О: Всички наши резервни части са предмет на строги тестове за контрол на качеството. За разлика от много онлайн доставчици, частите ни са 100% съвсем нови. Ние не продаваме ремонтирани части или дисплей.

 

В: Къде мога да получа инструментите, необходими за ремонт на телефона?

О .: Ние продаваме всички необходими инструменти в icellparts.eu заедно с зарядни устройства и аксесоари за такива марки като Apple, Samsung, LG, HTC и други.


Loading...